Clinică.ro
Ingrijirea corecta a dintilor si gingiilor
Periajul dintilor cu pasta de dinti fluorurata este cea mai buna metoda de reducere a placii dentare. Specialistii recomanda periajul timp de 2 minute, de 2 ori pe zi
Ingrijirea corecta a dintilor si gingiilor este o parte importanta a mentinerii sanatatii generale. Sanatatea bucala deficitara este semnificativ asociata cu boli cronice majore, poate provoca dizabilitati si poate contribui la scaderea stimei de sine.
Ingrijirea adecvata a dintilor si a gingiilor nu necesita timp excesiv sau instrumente costisitoare de igiena orala. Evitarea zaharurilor simple si punerea in aplicare zilnica a periajului usor si a atei dentare este fundamentul de baza.
Cum se face periajul corect?
Periajul dintilor cu pasta de dinti fluorurata este cea mai buna metoda de reducere a placii dentare. Specialistii recomanda periajul timp de 2 minute, de 2 ori pe zi.
Tehnica adecvata de periaj curata dintii si gingiile in mod eficient. De retinut urmatoarele sfaturi:
- Se utilizeaza o periuta de dinti cu par moale – pentru a preveni deteriorarea smaltului;
- Periajul se face la un unghi de 45 de grade – unghiul periei este important, periuta de dinti ar trebui sa fie asezata la un unghi de 45 de grade fata de linia gingiei.
- Miscare corecta – folosind miscari scurte usoare inainte, inapoi si mici miscari circulare, toate suprafetele dintilor vor fi periate usor;
- Periajul limbii – se foloseste periuta de dinti pentru a face si un periaj usor al limbii;
- Pastrarea gurii curata dupa periaj – a se evita mancarea 30 de minute dupa periere.
- O periuta de dinti trebuie inlocuita cel putin la fiecare 3 luni, precum si dupa orice boala.
Ata dentara
Ata dentara zilnica este necesara pentru indepartarea placii si a particulelor alimentare pe care periuta de dinti nu le poate atinge.
Zona chiar sub linia gingiei si spatiile inguste dintre dinti sunt zone vulnerabile in care placa se poate acumula si se poate transforma in tartru.
Daca nu se foloseste ata dentara in mod regulat, acumularea placii si a tartrului poate duce la aparitia cariilor, precum si la boli ale gingiilor.
Alimente de mancat si de evitat
Exista dovezi coplesitoare ca zaharurile sunt cel mai mare factor care contribuie la bolile dentare. Mai exact, cantitatea si frecventa zaharurilor libere consumate determina gravitatea degradarii.
Aportul de zahar ar trebui sa fie limitat deoarece bacteriile din gura au nevoie de zahar pentru a produce acizii care slabesc smaltul si deterioreaza dintii. De fiecare data cand dintii sunt expusi la zahar, incepe procesul de demineralizare si poate dura pana la o ora pana cand gura revine la conditii normale de pH neacide.