Clinică.ro
Intareste sistemul imunitar in doar cativa pasi
Sistemul imunitar este localizat pe tot corpul si include glanda timus, splina, maduva osoasa si o retea vasta de ganglioni limfatici.
Sistemul imunitar este mecanismul de aparare al organismului. Este a doua linie de aparare a organismului nostru, dupa barierele fizice cum ar fi pielea si mucoasele. Sistemul imunitar este localizat pe tot corpul si include glanda timus, splina, maduva osoasa si o retea vasta de ganglioni limfatici. Acesta cuprinde mai multe celule, proteine, tesuturi si organe.
Functia principala a sistemului imunitar este prevenirea si combaterea infectiilor, a germenilor si a cancerului. Acesta functioneaza 24 de ore din 24/7 pentru a ne mentine corpul sanatos si pentru a evita problemele.
Un bun sistem imunitar este esential pentru buna functionare a corpului.
Atunci cand sistemul imunitar devine afectat, acesta poate provoca simptome precum boala, alergii, oboseala, probleme digestive, crestere intarziata si dezvoltare lenta. Mai multi factori pot contribuii la o functie imuna scazuta. Factorii comuni sunt stresul emotional, lipsa somnului, deficientele de vitamine, lipsa exercitiilor fizice, expunerea la radiatiile ultraviolete (UV) daunatoare, utilizarea excesiva a antibioticelor, expunerea la toxine de mediu, obiceiurile alimentare proaste si igiena inadecvata. Stimularea sistemului imunitar este foarte benefica si relativ usoara prin schimbari ale stilului de viata si unele remedii naturale simple.
Usturoiul este o bomba imunitara naturala. Un studiu din 2009 a constatat ca usturoiul imbunatateste functiile imunitare si are activitati antibacteriene, antifungice si antivirale. Ingredientul sau activ, alicinul, ajuta la combaterea infectiilor si a bacteriilor. In plus, usturoiul contine vitaminele C si B6 impreuna cu mineralele seleniu si mangan care ajuta la stimularea sistemului imunitar.
Turmericul are antioxidanti care sunt importanti pentru sanatate, precum si pentru sistemul imunitar. Antioxidantii neutralizeaza radicalii liberi si ajuta la functionarea corecta a sistemului imunitar. Curcumina, compusul activ din turmeric, ajuta la imbunatatirea “ordinii” membranelor celulare, ceea ce face celulele mai rezistente la infectii.
Consumul de iaurt probiotic in fiecare zi este unul dintre cele mai bune remedii pentru imunitatea scazuta. Iaurtul probiotic contine miliarde de organisme intestinale prietenoase (probiotice) care ajuta la intarirea sistemului imunitar. Ajuta la dezvoltarea celulelor albe din sange si a anticorpilor, care la randul lor reduce incidenta si durata infectiilor.
Ceaiul verde este un alt remediu simplu pentru a spori imunitatea. Compusii beneficii din ceaiul verde ajuta la cresterea “celulelor T de reglementare” in organism, care joaca un rol-cheie in functia imuna si suprimarea bolii autoimune. Antioxidantii din ceaiul verde protejeaza organismul de radicalii liberi, ceea ce este esential pentru a mentine sistemul imunitar in functiune in mod normal.