Clinică.ro
Contraindicatiile in cazul implanturilor dentare
La fel ca la orice alta procedura, si atunci cand vine vorba despre implanturi pot exista anumite contraindicatii.
Pierderea dintilor este o problema reala cu care se confrunta din ce in ce mai multi oameni, chiar si la varste relativ mici. Insa, evolutia domeniului medical a facilitat rezolvarea unei astfel de afectiuni, implanturile dentare devenind din ce in ce mai practicate.
Procesul prin care este implantat un dinte nou in locul unuia care lipseste poate avea o durata destul de mare mai ales datorita perioadei in care surubul metalic introdus in gingie ajunge sa fie osteointegrat. Aceasta perioada poate dura de la 3 pana la 6 luni, dupa care urmeaza o serie de sedinte in care pacientul trebuie sa se prezinte la cabinetul medical pentru a-i fi montat bontul proteic.
Insa, la fel ca la orice alta procedura, si atunci cand vine vorba despre implanturi pot exista anumite contraindicatii.
Persoanele care sufera de bruxism, cu alte cuvinte inclestarea, scrasnirea dintilor sau strangerea puternica a maxilarului ar trebui sa fie constiente de faptul ca aceasta afectiune le-ar putea afecta tot ceea ce medicul a realizat. Mai ales in perioada de osteointegrare a surubului metalic, aceste miscari ale maxilarului sunt foarte daunatoare si pot duce la esec.
Parsoanele care stiu deja ca sufera de boli de inima nu le este recomadat acest tip de tratament dentar deoarece le-ar putea agrava starea si le-ar putea cauza afectiuni precum insuficienta cardiaca, infarct, etc. La fel si pentru persoanele care stiu ca sufera de un anumit tip de cancer le este interzis implantul dentar pentru ca acesta ar putea favoriza raspandirea si aparitia tumorilor canceroase.
Diabetul zaharat este si el una dintre contraindicatii, deoarece, din cauza circulatiei periferice care se desfasoara la un nivel eredus, procesul de vindecare si de realizare a implantului poate fi intarziat destul de mult.
Mai mult de atat, este recomandat ca persoanele care sufera de afectiuni ce necesita administararea orala sau intravenoasa de bifosfati sa opreasca tratamentul pe durata desfasurarii procesului de implantare. Administrarea acestor substante pe durata procedurii de implantare poate avea urmari grave asupra pacientului si ii poate afecta in mod neplacut starea de sanatate.
Totusi, in cazul oricarei afectiuni, este necesara consultarea parerii medicului stomatolog care urmeaza sa realizeze implantul pentru a hotari ce este mai bine in fiecare caz.