Clinică.ro
Parodontita si boala parodontala
Infectiile parodontale sunt rezultatul placii bacteriene (cunoscuta si sub denumirea de placa dentara), care se acumuleaza pe suprafata dintilor, aproape de marginea gingivala.
Parodontologia este specialitatea stomatologiei care studiaza structurile de sustinere a dintilor, precum si bolile care le afecteaza. Tesuturile de sustinere sunt cunoscute sub numele de parodontiu si includ gingiile, osul alveolar si ligamentul parodontal.
Care sunt principalele cauze ale bolii parodontale?
Infectiile parodontale sunt rezultatul placii bacteriene (cunoscuta si sub denumirea de placa dentara), care se acumuleaza pe suprafata dintilor, aproape de marginea gingivala. Placa dentara este o pelicula (de obicei galben pala sau incolora) formata prin colonizarea bacteriilor pe suprafata dintilor.
Daca placa dentara nu este indepartata, microorganismele care adera si cresc pe suprafetele dintilor, combinate cu alti factori de risc, vor provoca boli parodontale. Alti factori de risc pot include anumite conditii anatomice ale parodontiului, un raspuns imun agresiv, tulburari genetice etc.
Desi acesti factori de risc au un rol important in progresia bolii parodontale, se considera ca fara placa bacteriana nu apar boli parodontale.
Progresie
Bolile parodontale sunt afectiuni inflamatorii induse de placa care afecteaza una sau mai multe dintre structurile parodontale: gingia, osul alveolar si ligamentele parodontale.
In prima etapa, boala parodontala va afecta structurile superficiale ale parodontiului: gingiile. Inflamatia gingiilor se numeste gingivita.
In absenta tratamentului, boala parodontala poate progresa spre structuri mai profunde, cum ar fi ligamentul parodontal si osul alveolar. Inflamatia se numeste parodontita si este o forma distructiva a bolii parodontale.Parodontita implica pierderea progresiva a osului alveolar in jurul dintilor si, daca este lasata netratata, poate duce la slabirea si pierderea ulterioara a dintilor.
Concluzii
Infectiile parodontale sunt cauzate de placa bacteriana. In absenta placii bacteriene, nu apar boli parodontale. Intensitatea igienei orale poate impiedica aparitia bolii parodontale si progresia bolii la structuri mai profunde. Inflamatorii parodontali sunt impartiti in gingivita, care este o boala parodontala nedistructiva care afecteaza structurile superficiale si parodontita, care este o forma distructiva care afecteaza structurile de sustinere mai profunde. Boala parodontala este o boala progresiva: datele indica faptul ca parodontita este intotdeauna precedata de gingivita.