Clinică.ro
Tot ce trebuie sa stii despre fatetele dentare
Ce este o fateta dentara? O fateta dentara reprezinta o constructie proteica unidentara, reprezentata de o foita fina de ceramica sau oxid de zirconiu, realizate in cabinetul medicului dentist.
In cazul in care ai dintii foarte decolorati, deteriorati, strambi sau cu mici fracturi sau fisuri – mai ales in fata unde sunt vizibili – atunci cea mai buna solutie estetica sunt fatetele dentare.
Ce este o fateta dentara? O fateta dentara reprezinta o constructie proteica unidentara, reprezentata de o foita fina de ceramica sau oxid de zirconiu, realizate in cabinetul medicului dentist. Exista situatii in care o bucata din dinte cade sau se rupe, spre exemplu cand muscam din ceva mai tare. Orice dinte deteriorat trebuie tratat de urgenta nu doar din motive estetice ci si din cauza faptului ca, un dinte netratat poate duce la un numar mare de probleme dentare in viitor. Fatetele pot fi aplicate cu succes in cazul in care ai dintii decolorati sever sau deteriorati. In momentul in care forma dintelui nu iti place sau spatiul dintre dinti este prea mare, rezultatul oferit de fatete este unul excelent.
O fateta dentara se poate face din ceramica sau din portelan. Este invizibila ochiului, nimeni nu isi va da seama ca ai fatete. Care sunt avantajele acestei tehnici?
-
fara metal utilizat, este o tehnica securizata in intregime ;
-
tratament non-invaziv;
-
culoarea nu se decoloreaza cu timpul, nici nu se ingalbeneste;
-
rezultatul este durabil si rezistent ;
-
zambet natural ;
Doare aplicarea fatetelor? Deloc. Tratamentul se face sub anestezie locala. Dentistul va slefui putin din stratul superior al dintelui, din suprafata smaltului, 1-2mm pentru a inlatura partile decolorate sau deteriorate ale dintelui.
La ce serveste o fateta dentara?
-
ascunde decolorarea sau culoarea maro a suprafetei vizibile a dintelui ;
-
restaureaza defectele survenite in urma unor incidente;
-
poate contribui la modificarea lungimii unui dinte;
-
inchide spatiul prea intins dintre incisivi ;
-
imbunatateste aspectul dintilor care nu au crescut asa cum trebuie, deformati ;
-
ofera dinti mai albi ;
-
restaureaza o coroana deformata ;
Are aceasta tehnica dezavantaje? Pentru dintii extrem de deformati si uzati, pentru pacientii care au obiceiul sa scrasneasca din dinti, fatetele nu sunt cea mai buna solutie. In aceste cazuri se recomanda coroanele ceramice sau din zirconiu deoarece sunt mai durabile si mai solide.