Clinică.ro
Un examen complet al cavităţii bucale
În cadrul acestei examinări, specialistul inspectează următoarele elemente: dinţii, gingiile, interiorul obrajilor, buzele, ganglionii limfatici de sub maxilar şi ţesuturile moi ale gâtului.
Un examen complet al cavităţii bucale
O examinare completă a sănătăţii orale este recomandată cu o frecvenţă anuală pentru adulţi, indiferent dacă pacientul are toţi dinţii, dacă îi lipseşte unul sau mai mulţi sau dacă are proteză. Acest control este deosebit de important înainte de orice intervenţie chirurgicală la nivelul gurii, pentru a evita apariţia unor posibile complicaţii.
În cadrul acestei examinări, specialistul inspectează următoarele elemente: dinţii, gingiile, interiorul obrajilor, buzele, ganglionii limfatici de sub maxilar şi ţesuturile moi ale gâtului. Pentru ca evaluarea să fie completă pentru fiecare dintre aceste elemente şi ca să poată fi detectate anomaliile sau bolile, specialistul foloseşte anumite instrumente şi radiografii şi/sau fotografii, pentru o imagine cât mai clară.
În timpul controlului anual, medicul stomatolog poate depista posibilele carii, infecţiile dentare, inclusiv abcese, boala parodontală şi gingivală, parondontita sau diverse alte leziuni care pot releva, printre altele, cancerul oral. Medicul stomatolog este capabil să ofere sfaturi, astfel încât pacienţii să îşi poată menţine sau chiar să îşi îmbunătăţească sănătatea orală, pentru a-şi păstra dinţii şi gingiile sănătoase.
Este recomandat ca pacienţii să aibă o sănătate orală impecabilă înainte de a începe un tratament care presupune efectuarea unui implant. Stomatologul poate propune pacientului măsuri corective înainte de plasarea implantului, pentru a ameliora anumite afecţiuni sau pentru a preveni agravarea acestora. În caz contrar, există riscul de a se interfera cu procesul de vindecare, ceea ce ar putea compromite succesul procedurii.
Examinările de rutină sunt împărţite în două etape – verificarea, examinarea şi curăţarea sau profilaxia orală. În timpul efectuării controlului stomatologic, medicul poate recomanda efectuarea unei radiografii pentru depistarea cariilor dintre dinţi. Examenul va include, de asemenea, şi o verificare a plăcii şi a tartrului pe de dinţi. Este important ca acesta să fie îndepărtat cât mai repede, pentru a nu duce la apariţia unor boli orale.
Între vizitele anuale, oamenii ar trebui să aibă grijă şi acasă de sănătatea orală. Placa se formează întotdeauna pe dinţi, dar aceasta poate fi îndepărtată prin periaj şi prin folosirea aţei dentare în mod regulat. Mai mult decât atât, dinţii trebuie periaţi cel puţin de două ori pe zi, iar pasta de dinţi folosită ar trebui să conţină fluor. Apa de gură ajută şi ea la îndepărtarea bacteriilor din gură, fapt ce va contribui la păstrarea unei respiraţii proaspete o perioadă mai îndelungată de timp.