Clinică.ro
Albirea dintilor este periculoasa?
Concentratiile mari de solutii de albire utilizate in cabinete au dus la sensibilitatea crescuta a dintilor si a gingiilor. Cu toate acestea, gelurile de albire disponibile astazi sunt bine diluate, reducand riscul de hipersensibilitate dentara
Peste zece ani de cercetari au demonstrat eficacitatea si siguranta metodelor de albire a dintilor. Numeroasele produse disponibile pe piata astazi nu au aratat efecte nocive asupra dintilor sau gingiilor dupa teste clinice si de laborator ample. Este insa important sa se utilizeze numai produse testate in laborator si sa se solicite sfatul medicului.
Anterior, concentratiile mari de solutii de albire utilizate in cabinete au dus la sensibilitatea crescuta a dintilor si a gingiilor. Cu toate acestea, gelurile de albire disponibile astazi sunt bine diluate, reducand riscul de hipersensibilitate dentara.
Exista 3 proceduri de albire dentara profesionala si anume: gelul de albire, lampa de albire si laserul stomatologic.
- Aceste geluri au in compozitie peroxid de hidrogen, substanta ce nu afecteaza sanatatea organismului, in conditiile aplicarii pe dinti. Se aplica cu o seringa pe fiecare dinte in parte, acesta nefiind inghitit.
- Laserul si lampa de albire sunt echipamente ce utilizeaza lumina de o intensitate foarte puternica – insa nu afecteaza in niciun fel organismul. Sunt folositi ochelari special pentru protejarea ochilor, singurii sensibili la acestea.
- Unii pacienti pot prezenta hipersensibilitate dupa tratament, in special atunci cand mananca cald sau rece. Aceasta sensibilitate de obicei, dispare dupa 48 de ore si inceteaza complet atunci cand tratamentul este oprit.
Pentru cei care sufera de hipersensibilitate dentara, iata cateva sfaturi pentru ameliorarea acesteia:
Dintii ar trebui periati cu o pasta de dinti speciala pentru dinti sensibili care contine azotat de potasiu pentru a ajuta la calmarea capatului nervos al dintelui. Este recomandata pasta de dinti care contine fluor – ajuta la remineralizarea dintilor.
Tratamentul trebuie oprit timp de cateva zile pentru a permite dintilor sa se adapteze la tratamentul de albire. Hipersensibilitatea se va opri in 24 de ore.
In unele cazuri, medicul stomatolog poate interzice tratamentul pentru albirea dintilor si anume:
- la pacientii care sufera de boli ale gingiilor;
- daca dintii sunt hipersensibili, deteriorati sau daca smaltul este deteriorat;
- gravidele sau cele care alapteaza;
- persoanele care au coroane dentare.