Clinică.ro
Aparatul dentar
Un medic dentist, recomanda, de obicei, aparatul dentar, pentru a imbunatati aspectul dintilor ce pot fi inghesuiti, strambi, au crescut incorect sau departati unul de celalat.
Un medic dentist, recomanda, de obicei, aparatul dentar, pentru a imbunatati aspectul dintilor ce pot fi inghesuiti, strambi, au crescut incorect sau departati unul de celalat. Prin tratamentul ortodontic, sunt corectate aceste probleme, pozitia incorecta a maxilarului si alte tulburari la nivelul acestuia. Daca sunt lasate netratare, aceste complicatii pot duce la degradarea dintilor, boli ale giniilor, dureri de cap sau probleme de vorbire si mestecarea mancarii.
Pacientii cu probleme ortodontice, se pot trata la aproape orice varsta.
Un moment ideal pentru aplicarea unui aparat dentar este intre 10 si 14 ani, timp in care va aflati inca in dezvoltare, avand sanse mai mari ca problemele sa dispara intr-un timp mai scurt. Cu toate acestea, pentru copii, momentul aparitiei unui aparat dentar poate fi traumatizant, ei fiind foarte sensibili. De aceea, parintii trebuie sa discute problema cu copiii inainte de vizita la ortodont. Aparatul dentar, insa, nu este numai pentru copii. Tot mai multi adulti il poarta, pentru a corecta problemele minore si pentru a-si imbunatati zambetul.
In legatura cu perioada de timp in care trebuie sa purtati aparatul dentar, acest aspect tine de tratamentul pe care trebuie sa il urmati. Cu cat este mai complicata problema dintilor, ori a muscaturii si cu cat inaintati in varsta, cu atat perioada de tratament este mai indelungata. Majoritatea pacientilor il poarta intre 12 si 24 de luni, urmand sa poarte un dispozitiv de fixare si aliniere a tesuturilor din jurul dintilor deja indreptati.
In timpul in care purtati acest aparat dentar, este necesar sa evitati dulciurile, chipsurile si sucurile acidulate. Alimentele care contin zahar si amidon genereaza acizi si placi ce pot cauza carii dentare si boli ale gingiilor. De asemenea, alimentele tari, sanatoase, le veti taia in bucatele mici, cum ar fi morcovul sau marul. Dulciurile ce contin caramel, de exemplu, pot cauza deteriorarea sarmelor si slabirea aparatului. Evitati gustarile tari, crocante, cum ar fi popcornul, nucile si bomboanele tari.
Dentistul vostru este responsabil pentru coordonarea tratamentului dentar, dar acesta poate include si participarea unui medic ortodont, inclusiv pentru diagnostic, examinari si anumite proceduri. Stomatologul, insa, va poate recomanda un medic ortodont, specializat in prevenirea si tratarea complicatiilor la nivelul dintilor, a muscaturii si a maxilarului.