Clinică.ro
Ce este bruxismul si cum poate fi prevenit si tratat
Bruxismul reprezinta o afectiune cu care se confrunta foarte multe persoane, de la copiii de cativa anisori, pana la persoanele ajunse la maturitate. Bruxismul este o stare inconstienta sau constienta de scrasnire, de frecare sau de inclestare a dintilor in timpul somnului.
Bruxismul reprezinta o afectiune cu care se confrunta foarte multe persoane, de la copiii de cativa anisori, pana la persoanele ajunse la maturitate. Bruxismul este o stare inconstienta sau constienta de scrasnire, de frecare sau de inclestare a dintilor in timpul somnului. Cei mai multi pacienti nu sunt constienti ca au aceasta afectiune, insa exista cateva semne si simptome care ii determina sa isi puna unele semne de intrebare in acest sens.
Cum se manifesta si cum se diagnosticheaza bruxismul?
Bruxismul nocturn se manifesta prin frecarea si strangerea in mod involuntar a dintilor celor doua arcade in timpul somnului. Aceste episoade se manifesta mai ales in timpul somnului superficial si nu dureaza decat cateva minute. Bruxismul diurn este la fel ca si cel nocturn, insa pacientii sunt constienti de miscarile pe care le fac.
Principalele semne si simptome clinice ale bruxismului includ scrasnitul dintilor, aparitia unor leziuni cervicale necarioase si a unor fisuri sau fracturi ale smaltului, sensibilitate la rece, la cald si dezvoltarea necrozei pulpare si a pulpitei. Totodata, pacientii pot resimti dureri in zona urechilor, tiuit in urechi, pot observa modificari ale oaselor maxilare si se pot confrunta cu dureri de cap acute.
Adesea, bruxismul este cauzat de stresul emotional, de lipsa odihnei, de tulburarile de ocluzie, de obturatiile sau lucrarile protetice recente, iar in unele cazuri bruxismul apare la copiii a caror dantura se schimba. Sunt si situatii in care bruxismul este determinat de o afectiune medicala precum hipertrofia amigdaliana sau vegetatiile adenoide, precum si de consumul de bauturi alcoolice si de bauturi pe baza de cafeina in cantitati mari.
Este foarte important ca pacientul sa constientizeze faptul ca sufera de aceasta afectiune, sa isi controleze stresul si situatiile care il conduc spre un asemenea comportament, precum si sa opteze pentru gutierele recomandate de medicul specialist, pe care sa le poarte pe durata noptii. Aromaterapia, vizitele la un psiholog, schimbarea unei situatii stresante sau presante din viata, chiar si schimbarea locului de munca pot contribui la disparitia bruxismului.