Clinică.ro
Ce trebuie sa stiti despre boala parodontala
Boala parodontala (cunoscuta si sub denumirea de parodontita si boala gingiilor) este o boala progresiva care afecteaza tesutul suport al gingiilor si, de asemenea, tesutul maxilarului inferior.
Boala parodontala (cunoscuta si sub denumirea de parodontita si boala gingiilor) este o boala progresiva care afecteaza tesutul suport al gingiilor si, de asemenea, tesutul maxilarului inferior. Daca este netratata, boala parodontala poate avea ca rezultat dinti instabili si chiar pierderea dintilor. Boala parodontala este, de fapt, principala cauza a pierderii dintilor la adulti si nu ar trebui tratata cu superficialitate. Boala parodontala apare atunci cand toxinele gasite in placi incep sa atace tesutul gingival din jurul dintilor. Bacteriile se incorporeaza in gingie provocand o infectie bacteriana. Pe masura ce infectia progreseaza, aceasta incepe sa provoace inflamatii sau iritatii intre dinti si gingii. Raspunsul organismului este distrugerea tesutului infectat, motiv pentru care gingiile par sa se retraga.
Exista multe tipuri de boala parodontala si multe moduri in care se manifesta aceste variatii. Toate necesita tratament imediat de catre un parodontist pentru a opri progresia si a salva tesutul gingival si osul. Iata cateva dintre cele mai frecvente tipuri de afectiuni parodontale:
Gingivita
Gingivita este cea mai usoara si cea mai comuna forma de parodontita si este cauzata de toxinele aflate in placa ducand la boala parodontala. Persoanele cu risc crescut de aparitie a gingivitei sunt femeile insarcinate, femeile care iau pilule contraceptive, persoanele cu diabet zaharat necontrolat, utilizatorii de steroizi si persoanele care controleaza tensiunea arteriala utilizand medicamente.
Boala parodontala cronica
Boala parodontala cronica este cea mai comuna forma a bolii si apare mai frecvent la persoanele de peste 45 de ani. Boala parodontala cronica se caracterizeaza prin inflamatie sub linia gingiilor si distrugerea progresiva a tesutului gingival si osos.
Boala parodontala agresiva
Boala parodontala agresiva se caracterizeaza prin pierderea rapida a atasamentului gingiei, pierderea rapida a tesutului osos si agregarea. Boala in sine este aceeasi cu parodontita cronica, dar progresia este mult mai rapida. Fumatorii si cei cu antecedente familiale ale acestei boli prezinta un risc crescut de dezvoltare a parodontitei agresive.
Boala parodontala legata de conditiile sistemice
Boala parodontala poate fi un simptom al unei boli sau al unei afectiuni care afecteaza restul organismului. In functie de starea de baza, boala se poate comporta ca o boala parodontala agresiva, lucrand repede pentru a distruge tesutul. Boala cardiaca, diabetul si afectiunile respiratorii sunt cei mai comuni cofactori, desi exista multe alte afectiuni medicale care intensifica si accelereaza progresia bolii parodontale.