Clinică.ro
Dieta si igiena orala: ce sa mananci pentru dinti sanatosi
Imbunatatirea dietei ajuta la lupta impotriva principalelor probleme dentare ale lumii moderne: cariile si boala parodontala.
Corpul uman este o masinarie complexa a carei functionare corecta este direct legata de modul in care se hraneste. Intr-adevar, o alimentatie dezechilibrata creste drastic riscul de obezitate, boli cardiovasculare si probleme osoase si digestive.
De asemenea, poate avea si consecinte asupra cavitatii orale, prin cresterea riscului de infectii si alte complicatii orale. Constientizarea impactului obiceiurilor alimentare asupra sanatatii orale este un pas important pentru cei care doresc sa mentina controlul asupra mediului oral.
Gustarile pot pune dintii in pericol
Mancatul intre mese poate avea consecinte grave asupra sanatatii bucale. De fapt, atunci cand se consuma alimente, acestea intra in contact cu dintii si tesuturile bucale pe masura ce sunt mestecate si apoi trec prin sistemul digestiv.
O parte din aceste alimente raman totusi blocate in gura, in special in spatiile interdentare. Aceste reziduuri se degradeaza sub actiunea prelungita a salivei si a bacteriilor care populeaza gura si in cele din urma formeaza placa dentara. In plus, alte probleme pe care le pot crea aceste reziduuri sunt:
Cariile – sunt afectiuni tintite ale dintilor, cauzate de asa-numitele bacterii cariogenice;
Boli parodontale – placa bacteriana este una dintre principalele cauze care contribuie la aparitia bolilor parodontale;
Halitoza – respiratia urat mirositoare se datoreaza adesea bacteriilor anaerobe distribuite in gura, dar in special pe membranele mucoase.
Ce alimente se pot consuma pentru sanatatea orala?
Pentru o dantura sanatoasa se recomanda adoptarea unei alimentatii variate, care sa acopere nevoile nutritionale specifice fiecarui individ, in functie de stadiul de dezvoltare si activitate. Dieta ideala ar trebui sa includa in fiecare zi:
Proteine: Aceste macromolecule contin fosfor, un compus chimic vital pentru formarea oaselor si a dintilor puternici;
Lipide: bogate in acizi grasi si vitamine, unele lipide sunt folosite de organism pentru a produce energie, in timp sunt necesare pentru reinnoirea si crearea celulelor, iar altele faciliteaza neutralizarea aciditatii orale;
Vitamine si minerale: vitaminele sunt compusi organici care joaca un rol important in regenerarea tesuturilor si in lupta impotriva infectiilor bucale;
Apa: esentiala pentru reinnoirea celulara, apa permite cavitatii bucale sa ramana umeda si protejata de saliva.