Clinică.ro
Fumatul si boala gingiilor
Semnele obisnuite de boala a gingiilor includ gingii rosii si umflate, care pot sangera la periaj. Cu toate acestea, la fumatori, tesutul gingival bolnav tinde sa arate mai ferm si sa sangereze mai putin in comparatie cu nefumatorii. Acest aspect inselator este cunoscut sub numele de ,,mascare a bolilor’’.
Dintii dupa fumat
Un pacient poate suferi de o afectiune a gingiilor cu pierdere osoasa si deplasare a dintilor din pozitie, iar gingiile sa arate roz si sa nu fie umflate datorita faptului ca e fumator. Buna circulatie este esentiala pentrru gingiile sanatoase deoarece sangele transporta oxigen si substante nutritive in tot corpul. Cu toate acestea, nicotina determina o ingustare a vaselor de sanage si inhiba dezvolarea de noi vase. Cantitatea redusa de oxigen si substante benefice care ajung la tesuturile din jurul dintilor le face mai vulnerabile la infectie si incetineste vindecarea atunci cand acestea sunt deteriorate. Cu toate acestea, aceasta aprovizionare cu sange restransa care afecteaza tesuturile parodontale poate determina culoarea roz a gingiilor, chiar daca sunt bolnave.
Cercetarile arata ca fumatorii sunt mai predispusi decat nefumatorii sa gazduiasca bacterii daunatoare care provoaca afectiuni ale gingiilor. Studiile au aratat, de asemenea, ca fumatul reduce productia de anticorpi care sunt esentiali pentru combaterea acestor bacterii. O capacitate scazuta de a combate infectia si de a repara tesutul inseamna ca boala gingiilor poate progresa intr-un mod agresiv si rapid la fumatori.
Produsele chimice din fumul de tutun provoaca leziuni ale celulelor si defalca tesuturile conjunctive care ancoreaza dintii din pozitia lor, si cu cat fumatul este mai frecvent, cu atat sunt mai rele efectele acestuia. Deteriorarea continua cauzata de consumul de tutun poate duce la pierderea dintilor, iar in acest sens, un studiu amplu a analizat datele colectate pe o perioada de 16 ani, constantand ca fumatorii inraiti aveau de trei ori mai multe sanse de a suferi pierderi de dinti decat cei care nu au fumat niciodata.
Cu toate acestea, tratamentul bolii la fumatori nu este o cauza pierduta. Eficacitatea acestuia poate fi imbunatatita prin diferite medicamente.