Clinică.ro
Cauzele si efectele nedorite ale cariilor dentare
Caria dentara este una din cele mai simple si mai comune afectiuni stomatologice. Peste 90% din populatia adulta dar si tanara este afectata de cariile dentare.
Caria dentara este una din cele mai simple si mai comune afectiuni stomatologice. Peste 90% din populatia adulta dar si tanara este afectata de cariile dentare. Caria dentara nu este altceva decat o acumulare a bacteriilor care, alaturi de saliva si resturi alimentare, formeaza placa dentara si ulterior aceasta distruge straturile dentare si da nastere cariilor. Cariile trebuie tratate in faze incipiente. O metoda de prevenire a lor ar fi detartrajul regulat, o data la sase luni si respectarea igienei orale corespunzatoare.
Atunci cand cariile avanseaza, deja se poate vorbi de o problema stomatologica. Daca aceste carii nu sunt tratate la timp, pot duce la pierderea dintilor. Caria dentara ia nastere din mai multe cauze. Printre acestea se numara un aport scazut de fluor, o igiena precara, bacterii, placa, consum de alcool, fumatul, refluxul gastroesofagian, dieta saraca in minerale si bogata in zahar. De asemenea, secretia de saliva este o problema pentru unele persoane ce urmeaza tratamente medicale care pot avea ca si efecte secundare afectarea smalului dintilor.
Diagnosticul trebuie pus de un medic specialist, de un stomatolog care, pe baza radiografiei dentare va stabili procedeul care trebuie urmat pentru rezolvarea cariilor. Printre primele simptome ale cariei dentare, pe langa degradarea vizibila a dintelui, se numara si durerile dentare, sensibilitatea la rece, dulce sau cald, respiratia urat mirositoare, coloratiile negre, maro sau gri pe anumite suprafete dentare. Cariile pot fi in santuri si fosete, pe suprafete netede, secundare sau marginale, pe radacina dintelui, curente sau recidive.
Plomba este cel mai comun tratament al cariei dentare, iar in functie de cat de adanca este aceasta, va fi necesar si tratamentul pe canal. In cazul in care caria dentara ramane netratata, se poate dezvolta un abces, o infectie, poate duce la aparitia gingivitei sau poate fi necesar chiar un drenaj la radacina dintelui pentru eliminarea colectarii de puroi.
Pentru a preveni aparitia cariilor, pacientii trebuie sa se spele de dinti de minim 2 ori pe zi, sa foloseasca produse de igiena orala adecvate, sa renunte la vicii, sa faca periodic detartraj si sa paseasca mai des in cabinetul medical stomatologic.