Clinică.ro
Sedarea moderna a copiilor la medicul dentist
In ultimii ani stomatologia pediatrica sau pedodontia a evoluat foarte mult si au fost incluse metode de sedare care sa ii determine pe copii sa accepte vizita la medic si tratamentul cu mai mare lejeritate.
Din ce in ce mai multi copii au nevoie de interventia medicului stomatolog. Atat copiii ai caror dinti de lapte au cazut cat si copiii mai mici, cu carii de biberon sau alte probleme se prezinta de mana cu parintii la medicul dentist pentru a-i ajuta sa scape de dureri si de problemele chinuitoare. Frica de stomatolog este cea care tine departe multi copii si de ce nu si parinti de cabinetele stomatologice.
Adevarul este ca acum vizita la medicul dentist este o joaca, mai ales cu noile tehnici de sedare.
In ultimii ani stomatologia pediatrica sau pedodontia a evoluat foarte mult si au fost incluse metode de sedare care sa ii determine pe copii sa accepte vizita la medic si tratamentul cu mai mare lejeritate. Copiilor nu le mai este administrata mult-temuta injectie in gingie, ci sunt sedati cu Funny Gas, o combinatie sigura de oxigen si protoxid de azot ce le induce o stare de calm si relaxare. De asemenea, starile de anxietate si durerile din timpul interventiilor stomatologice dispar o data cu administrarea gazului ilariant care este dozat in functie de varsta si de greutatea pacientului, pentru a nu exista efecte negative asupra sanatatii.
Inhalosedarea nu lasa urme in organism, este un gaz inert si nu este captat in tesuturi, insa nu este indicat persoanelor cu probleme respiratorii. Este insa o tehnica indicata persoanelor care manifesta teama fata de medicul stomatolog si orice operatiune efectuata de acesta. Prima vizita a copiilor la medicul dentist trebuie facuta cat mai devreme, la 1 an sau 2, pentru ca acesta sa se familiarizeze cu acest concept si sa nu dezvolte aceasta fobie.
Sedarea copiilor la dentist poate fi si totala, in cazul celor care nu vor sa colaboreze deloc, care au tulburari generale grave, probleme psihiatrice, frici si anxietati, retard mental, etc. Acest tip de tratament se aplica numai in caz de urgenta, pentru tratamente complexe la care copilul oricum nu ar raspunde in mod bland dar si pentru interventii chirurgicale mai ample.