Clinică.ro
Totul despre aparatele dentare
Dintii strambi si/ sau o muscatura nealiniata (sau o suprapusa), pot avea o varietate de tratamente care ajuta la indreptarea dintilor acestora. Majoritatea dentistilor recurg la tratamente de aliniere de baza si ortodontie, dar ortodontistii se specializeaza in corectarea neregulilor dintilor.
Dintii strambi si/ sau o muscatura nealiniata (sau o suprapusa), pot avea o varietate de tratamente care ajuta la indreptarea dintilor acestora. Majoritatea dentistilor recurg la tratamente de aliniere de baza si ortodontie, dar ortodontistii se specializeaza in corectarea neregulilor dintilor. Medicul dentist sau ortodontul pe care il alegeti va pune intrebari despre starea sanatatii pacientului, va efectua un examen clinic si va cere radiografii ale dintilor, gurii si capului.
Un tratament adecvat se face numai pe baza analizei informatiilor colectate. In unele cazuri, o proteza detasabila poate fi tot ceea ce este necesar. In alte cazuri, mai rare (mai ales atunci cand exista o suprasolicitare sau o suprasaturatie extrema), poate fi necesara o interventie chirurgicala. Iar in cele mai multe cazuri vor fi necesare aparate dentare.
Ce tipuri de aparate dentare exista
Daca aparatul dentar este intr-adevar solutia, dentistul sau ortodontul va prescrie unul specific nevoilor voastre. Acestea pot fi formate din benzi, fire si alte aparate corective fixe sau detasabile.
Cum functioneaza bratele aparatelor dentare
In ansamblul lor, aparatele dentare functioneaza prin aplicarea unei presiuni continue asupra dintilor, pe o perioada de timp pentru a ii misca incet intr-o anumita directie. Pe masura ce dintii se misca, osul isi schimba forma.
Aparatele dentare sunt formate din urmatoarele componente:
– Parantezele sunt patratele mici care sunt lipite direct pe partea din fata a fiecarui dinte sau sunt atasate benzilor ortodontice. Parantezele se comporta ca niste manere, tinand arcuite firele care misca dintii. Exista mai multe tipuri de paranteze, din otel inoxidabil, ceramica sau plastic. Ocazional, parantezele sunt cimentate in spatele dintilor, pentru a le ascunde. Benzile ortodontice sunt din otel inoxidabil si sunt cimentate pe dinti. Se infasoara in jurul fiecarui dinte pentru a actiona ca o ancora pentru paranteze. Acestea nu sunt utilizate la toti pacientii.
– Distantierele sunt separatoare care se monteaza intre dinti pentru a crea un spatiu mic inainte de plasarea benzilor ortodontice. Sarmele in forma de arc se ataseaza la aparatul dentar si actioneaza ca niste piste pentru ghidarea miscarii dintilor. Firele pot fi facute din metal sau pot fi transparente. Legaturile sunt inele mici de cauciuc care fixeaza firul arcului pe paranteze.
– Elasticele sau benzile de cauciuc se ataseaza pe paranteze si sunt purtate intre dintii superiori si inferiori. Acestea exercita o anumita presiune asupra dintilor superiori impotriva dintilor inferiori pentru a realiza o potrivire perfecta a dintilor.