Clinică.ro
Gulia are un gust si o textura similare cu cele ale unei tulpini de varza dar este mai dulce. Exista doua soiuri principale de gulii, alb si violet. Dulce si cu o textura crocanta, aceasta leguma este deosebit de bogata in vitamine si fibre dietetice.
Gulia are doar 27 de calorii pe 100 g, o cantitate neglijabila de grasime si colesterol zero.
Tulpina proaspata a guliei este o sursa bogata de vitamina C, iar Vitamina C (acid ascorbic) este o vitamina solubila in apa si un antioxidant puternic. Ajuta corpul uman sa mentina tesutul conjunctiv sanatos. Proprietatile sale antioxidante ajuta organismul uman sa se protejeze de boli, chiar si de forme de cancer, prin curatarea radicalilor liberi, nocivi, din corp.
Gulia, ca si alti membri ai familiei crucifere, contine substante fitochimice care protejeaza organismul impotriva cancerului de prostata si de colon. De asemenea, aceasta leguma contine in special cantitati bune din multe grupuri de vitamine din complexul B, cum ar fi niacin, vitamina B-6 (piridoxina), tiamina, acid pantotenic etc., care actioneaza precum niste co-factori ai enzimelor in timpul diferitelor functii metabolice din interiorul organismului.
De asemenea, gulia contine, in mod special, niveluri bune de minerale. Cuprul, calciul, potasiul, manganul, fierul si fosforul se gasesc in cantitati foarte concentrate in gulie. Potasiul este o componenta importanta a fluidelor celulare si a organismului, care ajuta la controlul ritmului cardiac si al tensiunii arteriale prin combaterea efectelor sodiului. Corpul uman foloseste manganul ca un co-factor pentru enzima antioxidanta, superoxid dismutaza. Mai mult, continutul cremoas al guliei include cantitati mici de pigmenti de vitamina A si caroten.
Nu in ultimul rand, frunzele si tulpina guliei sunt, de asemenea, foarte hranitoare si abundente in caroten, vitamina A, vitamina-K, minerale si grupul de vitamine din complexul B.
Asadar, gulia se dovedeste o leguma foarte benefica pentru sanatate si, din acest motiv, este recomandat sa se includa in dieta zilnica.