Clinică.ro
Castravetii apartin aceleiasi familii de plante din care fac parte dovleacul si pepenele verde (familia Cucurbitaceae). Castravetii sunt alcatuiti in cea mai mare parte din apa (95%), ceea ce inseamna ca te pot ajuta sa ramai hidratat. Cu toate acestea, exista si alte motive pentru consumul castravetilor. Cu vitaminele K, vitaminele B, cuprul, potasiu, vitamina C si mangan, castravetii va pot ajuta sa evitati deficientele de nutrienti. In plus, castravetii contin polifenoli unici si alti compusi care va pot ajuta sa reduceti riscul bolilor cronice.
1. Protejati-va creierul
Castravetii contin un flavonol antiinflamator numit fisetin care pare sa joace un rol important in sanatatea creierului. In plus fata de imbunatatirea memoriei si protejarea celulelor nervoase de la declinul legat de varsta, fisetinul previne memoria progresiva si deficientele de invatare.
2. Reduceti riscul de cancer
Castravetii contin polifenoli numiti lignani, care pot contribui la reducerea riscului de cancer de san, uterin, ovarian si prostata. Acestia contin, de asemenea, fitonutrienti denumiti cucurbitacine, care au proprietati anti-cancer.
3. Combaterea inflamatiei
Castravetii pot ajuta la minimizarea raspunsului inflamator din organism, iar studiile pe animale sugereaza ca extractul de castravete ajuta la reducerea inflamatiei nedorite, in parte prin inhibarea activitatii enzimelor pro-inflamatorii (inclusiv ciclooxigenaza 2 sau COX-2).
4. Proprietati antioxidante
Castravetii contin numerosi antioxidanti, printre care se numara bine-cunoscuta vitamina C si beta-carotenul.
Acestia contin, de asemenea, flavonoide antioxidante, cum ar fi quercetin, apigenin, luteolin si kaempferol, care ofera beneficii suplimentare. De exemplu, quercetinul este un antioxidant care impiedica eliberarea histaminei. In acelasi timp, kaempferolul poate ajuta la combaterea cancerului si la scaderea riscului de aparitie a unor afectiuni cronice, inclusiv a bolilor de inima.
5. Gestionati stresul
Castravetii contin mai multe vitamine B, inclusiv vitamina B1, vitamina B5 si vitamina B7 (biotina). Vitaminele B ajuta la ameliorarea sentimentelor de anxietate si in unele dintre efectele daunatoare ale stresului.
6. Mentinerea unei greutati sanatoase
Castravetii au un nivel scazut de calorii (o ceasca de castraveti feliati contine doar 16 calorii). Fibrele solubile din castraveti se dizolva intr-o textura asemanatoare gelului din intestine, ajutand la incetinirea digestiei. Acest lucru va ajuta sa va simtiti satul si este unul din motivele pentru care alimente bogate in fibre pot ajuta la controlul greutatii.
7. Sustin sanatatea inimii
Castravetii contin potasiu, element asociat cu scaderea tensiunii arteriale. Un echilibru corespunzator de potasiu, atat in interiorul cat si in exteriorul celulelor, este esential pentru buna functionare a organismului.